Innhold som omhandler emnet «Energi»


Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa
Statsbudsjettet:

Regjeringens krisepolitikk bremser ikke klimakrisa

Regjeringen lanserer i dag en krisepakke for oljenæring på en verdi av 100 milliarder kroner. Samtidig kuttes bevilgninger til fornybar energi i utviklingsland. Dette er ikke et krisebudsjett for klimakrisa, mener Forum for utvikling og miljø.

Energibistanden dobles!
Statsbudsjettet:

Energibistanden dobles!

Regjeringen vil doble bistanden til fornybar energi i utviklingsland. Forum for utvikling og miljø er glade for nyheten, og håper mer energibistand vil rettes mot å nå de fattigste.

Bistandsaktuelt:

Svar til Norfund, Norad og Nikolai Astrup: Energibistand må tette gapet

Bistandsaktuelt, 05.06.18

MENINGER: Skal vi nå målet om ren energi til alle i 2030, trenger vi både store utbygginger og satsing på desentralisert energi. Økningen i energibistanden må prioritere de som er helt uten tilgang til moderne energi.

Vi som skriver dette er helt enige i at stabil kraftforsyning og fortsatt utbygging av fornybar energi og kraftnett er viktig for økonomisk utvikling og fattigdomsreduksjon.

vår kronikk den 8. mai tok vi da heller ikke til orde for å redusere dette arbeidet, som Lomøy og Roland indikerer i sitt innlegg den 25. mai. Det vi ønsker er å heie på regjeringen slik at den varslede økningen i energibistanden rettes inn mot målet om energitilgang for alle innen 2030. For å nå det målet er det helt nødvendig å satse på desentralisert energi. Det er her vi ser det største gapet i dag. 

Av Borghild Tønnessen-Krokan, Silje Ask Lundberg, Bård Vegar Solhjell,  Anja Bakken Riise og Jonas Holmqvist. 

Les hele tilsvaret her.

Bistandsaktuelt:

Svar fra Norfund og Norad: Norfund og Norad kritiserer "motstrøms motebølge"

Bistandsaktuelt, 25.05.18

Norfund og Norad kritiserer "motstrøms motebølge"

MENINGER: Direktørene i Norad og Norfund mener at lederne for fem norske miljø- og bistandsorganisasjoner vil tilby verdens fattige «hyttestrøm». De mener Norge bør bidra med kapital og kompetanse til å bygge ut fullverdig kraftforsyning i utviklingsland, og ikke satse i hovedsak på desentraliserte løsninger.

I innlegget «Vil regjeringen gå mot “strømmen”?» tar Tønnessen-Krokan, Lundberg, Solhjell, Riise og  Holmqvist til orde for at norsk energibistand bør vris helt i retning av desentraliserte husholdningsløsninger, kokeovner etc, framfor utbygging av mer tradisjonell kraftforsyning og ren energiproduksjon.

Les hele kronikken fra Norfund og Norad her.

Norsk energibistand når ikke de fattigste
Innspill 1/6:

Norsk energibistand når ikke de fattigste

1,1 milliarder mennesker mangler i dag tilgang til strøm. Skal Norge bidra til å nå bærekraftsmål 7 - ren energi for alle innen 2030 - må norsk energibistand rettes mot dem som trenger det mest, sier organisasjoner i nytt politikknotat.

Bistandsaktuelt:

Vil regjeringen gå mot "strømmen"?

Bistandsaktuelt, 8.5.2018

Norge og andre giverland retter i stor grad energibistanden mot utbygging av strømnett og produksjon av ren energi til disse. Med en slik energipolitikk vil 674 millioner mennesker stå uten strøm i 2030. Vil Regjeringen nå satse på å nå disse med sin energibistand? spør Forum for utvikling og miljø, Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond, Framtiden i våre hender og Fivas i kronikk i Bistandsaktuelt, 8. mai.

Les hele kronikken i Bistandsaktuelt her.

Savner helhetlig tilnærming til norsk energipolitikk

Savner helhetlig tilnærming til norsk energipolitikk

Sammen med norske myndigheter og energiselskaper har ForUM vært aktiv i et dialogprosjekt om ren og fornybare energiinvesteringer i fattige land. Det har gitt økt kunnskap og bedre forståelse for de utfordringene som alle tre parter møter i felt når man skal etterleve gode standarder.