Vårt arbeid i 2024

Vårt arbeid i 2024

Takk til alle våre medlemsorganisasjoner og partnere for godt samarbeid i 2024. Her kan du lese om noe av hva vi jobbet med i året som gikk.

Toppmøter og politisk påvirkning

ForUM har gjennom året deltatt, sittet i delegasjonen og påvirket norske posisjoner til FNs miljøforsamling, FNs høynivåforum for oppfølging av bærekraftsmålene, FNs forhandlinger for finansiering for utvikling, FNs klimaforhandlinger, FNs naturforhandlinger, og FNs generalforsamling.

Vi har også koordinert sivilsamfunnsdeltagelse i norske delegasjoner til blant annet FNs kvinnekommisjon, ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon og FNs komité for global matsikkerhet. ForUM har også vært aktive i mange internasjonale nettverk knyttet til FN-prosessene.

Nordisk samarbeid for naturen

Gjennom våren og i forkant av naturtoppmøtet COP16 i Cali, Colombia, samlet vi nordiske sivilsamfunnsorganisasjoner for å utarbeide felles anbefalinger til de nordiske regjeringene. Samarbeidsprosjektet «Joint Nordic Effort for Biodiversity» kulminerte i en konferanse i august og en publikasjon i september.

Finansiering på kryss og tvers

Finansiering av klimatiltak, naturvern og for å oppnå bærekraftsmålene har vært særlig viktig i internasjonale prosesser og ForUMs arbeid gjennom året.

Under naturtoppmøtet i Cali kom partene ikke til enighet om å opprette et fond for å finansiere arbeidet med å ta vare på naturen – et sentralt punkt i naturavtalen fra 2022.

Klimatoppmøtet i Baku endte med et mål 300 milliarder dollar årlig til klimafinansiering. Dette er en tredobling av det tidligere målet, men er historisk dårlig hva gjelder størrelse, kvalitet og forordning. Her er det også et spørsmål om det nye målet kan betraktes som en reell økning dersom det justeres for inflasjon og andre forhold.

I oppløpet til den fjerde internasjonale konferansen om utviklingsfinansiering (FfD4) har det vært flere forberedende møter og store diskusjoner på tematikker som gjeld, skatt og bistand. I løpet av året deltok ForUM på to forberedende møter.

Skatteseier

Den 27.november vedtok FNs medlemsland en resolusjon for internasjonalt skattesamarbeid. Resolusjonen ble vedtatt med et stort flertall og er et viktig steg på veien mot et rettferdig internasjonalt skattesystem. Norge stemte imidlertid avholdende.

ForUM og Tax Justice Norge utarbeidet i forbindelse med avstemningen en policy brief om skattekonvensjon i FN.

Gruvedrift på havbunnen

På tampen av året fikk SV regjeringen med på å stanse konsesjonsplanene om utvinning av mineraler på havbunnen ut 2025. Å stanse åpningen har vært en viktig sak for mange av ForUMs medlemmer, og som vi har jobbet aktivt med gjennom møter med myndighetene, koordinering av høringsinnspill, samt konkrete forslag til statsbudsjettet og til SV sine forhandlinger med regjeringen.

Kunnskapsutveksling og meningsbryting

ForUM har også lagt til rette for kunnskapsutveksling og meningsbryting gjennom å arrangere en rekke møter, seminarer og debatter – i tillegg til faste møter i de ulike arbeidsgruppene.

På våren inviterte vi blant annet våre medlemmer til innspillsmøter med ulike politiske partiers programkomiteer, og under Arendalsuka var vi medarrangør av blant annet Den store utviklingsdebatten, og panelsamtaler om Norge bør ha en utfasingsplan av olje og gass og investeringer i fornybar energi.

I forkant av klimatoppmøtet COP29 i Baku inviterte vi sammen med Naturvernforbundet og Naturhistorisk museum til frokostmøte. Og i forbindelse med årets bærekraftsuke reiste vi rundt i Norge for å snakke om sivilsamfunnets rolle i arbeidet for en bærekraftig utvikling.