ForUMs arbeid i 2023
Usikkerhet, konflikt og ekstremvær har preget 2023. Arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål er viktigere, og vanskeligere, enn noen gang. Likevel finnes det lyspunkt og seire som gir håp for framtiden.
Usikkerhet, konflikt og ekstremvær har preget 2023. Arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål er viktigere, og vanskeligere, enn noen gang. Likevel finnes det lyspunkt og seire som gir håp for framtiden.
Regjeringen har sammen med Høyre og Frp blitt enige om å åpne for gruvedrift på havbunnen. - En samlet miljøbevegelse har ropt varsko lenge. Det er trist at regjeringen nå faktisk åpner for det potensielt største naturinngrepet noensinne, sier Ingrid Rostad, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø.
Forum for utvikling og miljø har rundt 60 medlemsorganisasjoner som jobber med klima, miljø, menneskerettigheter, utviklingspolitikk og bærekraftsmålene. I denne saken kan du lese hva våre medlemsorganisasjoner mener om statsbudsjettet for 2024.
Mandag organiserer flere av ForUMs medlemsorganisasjoner aksjonsdag for å stoppe gruvedrift på havbunnen. Organisasjonene oppfordrer folk til å sende åpent brev til statsministeren og delta på markeringer for å si nei til utvinning av havbunnsmineraler på norsk sokkel.
Sju norske miljøorganisasjoner lanserer over 300 forslag til både politiske, juridiske og maktstrukturelle endringer som må til for at Norge skal reversere tapet av natur og nå målene i naturavtalen. Anbefalingene ble i dag overlevert til klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
I Paris forrige uke kom verdens land sammen for det andre forhandlingsmøtet for det som skal bli en av vår tids viktigste miljøavtaler - en global avtale som har potensialet til å få bukt med plastkrisa en gang for alle. WWF Norge var til stede på vegne av Forum for utvikling og miljø.
Over 500 dager har gått siden Høyesterett konkluderte med at vindkraftverkene på Storheia og i Roan på Fosen i Trøndelag krenker samenes menneskerettigheter, samt at konsesjonen er ugyldig og vindturbinene står ulovlig. ForUM støtter aksjonistenes rett til å protestere og mener regjeringen må komme med avbøtende tiltak snarest, til en omforent løsning er på plass.
I en felles høringsuttalelse krever en samlet miljøbevegelse at regjeringen snur om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen på norsk kontinentalsokkel.
Like før jul fikk verden endelig en ny naturavtale. ForUM har i flere år jobbet for at en ny avtale skal bli sterk, og forplikte verdens land til å ta grepene som trengs for å stanse naturkrisa. Hva mener noen av ForUMs medlemmer som var i Montreal om den nye avtalen? Les intervju med Sabima, Regnskogfondet og WWF Verdens naturfond her!
2022 er over, og til tross for at store deler av verden “åpnet” etter pandemien, vil ikke året bli husket som et særlig håpefullt år. Krig, matpriskrise og ekstremvær til tross – hvilke seiere kan vi feire fra 2022? Bli litt mer håpefull ved å lese om noen av gjennomslagene vi fikk for vårt arbeid i 2022!
I morgentimene i dag kom partene til enighet om en ny naturavtale. Ingrid Rostad, naturrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM) har fulgt forhandlingene i Montreal og mener naturavtalen er en tydelig forpliktelse fra verdens stater til å stanse naturtapet.
Regjeringen vurderer å åpne for gruvedrift på havbunnen uten nok kunnskap om konsekvensene det vil ha for livet i havet og til tross for miljøfaglige råd som advarer mot utvinning og kartlegging av havbunnsmineraler.
I desember møtes verdens ledere i Montreal for å bli enige om en ny naturavtale. For at den skal hjelpe oss å redde naturen, må avtalen være både ambisiøs og forpliktende.
Straks går årets klimatoppmøte (COP27) av stabelen i Sharm El-Sheikh i Egypt. Bakteppet er dystrere enn på lenge: Tørke, hetebølger og storflommer. Krig i Ukraina. Energikrise. Matpriskrise og naturkrise. Hvordan kan Norge spille en konstruktiv rolle i arbeidet for å stanse klimakrisa nå?
Til tross for store kriser i verden, har Norges inntekter økt med hundrevis av milliarder de siste årene. – Det er totalt uforståelig at regjeringen nå vil stikke av fra forpliktelsene om å gi én prosent av vår BNI til bistand når behovene øker så drastisk, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.
Forrige uke ble det gjort et historisk vedtak i FNs generalforsamling: Det er nå en menneskerett å ha tilgang til et sunt og bærekraftig miljø. Forum for utvikling og miljø (ForUM) er glad for vedtaket og mener det forplikter.
Forrige uke møttes stats- og regjeringssjefer, tusenvis av unge mennesker, næringslivsledere, forskere og sivilsamfunnsrepresentanter til FNs havkonferanse i Lisboa. Rådgiver i ForUM, Ane Serreli, deltok som observatør i den norske delegasjonen. Her kan du lese hennes oppsummering av konferansen.
50 år etter FNs første miljøvernkonferanse møttes representanter fra land og sivilsamfunn verden over i Stockholm til jubileet Stockholm+50. – Få oss ut av dette rotet, oppfordret FNs generalsekretær Guterres.
Forum for utvikling og miljø har bidratt i forberedelsene til Stockholm +50-konferansen som finner sted i Stockholm 3. og 4. juni. De siste dagene har over 700 mennesker vist interesse for de digitale konsultasjonene om møtet som ForUM har vært med å lede.
På fredag presenterte OECD sin rapport «Environmental performance reviews: Norway 2022» hvor Norges innsats i klima- og naturarbeidet evalueres. Ikke overraskende fremmer rapporten kritikk på en rekke områder. Forum for utvikling og miljø var til stede på lanseringen, og her følger våre kommentarer til rapporten.
Naturforhandlingene i Genève ble avsluttet 29. mars uten enighet. Det blir en ny forhandlingsrunde før naturavtalen forhåpentligvis vedtas på naturtoppmøtet i Kina senere i år, rapporterer ForUMs rådgiver for natur Ingrid Rostad, som fulgte forhandlingene.
Stockholm-konferansen i 1972 var en milepæl for både bærekraftig utvikling og sivilsamfunnsdeltagelse. Nå rigges det til jubileumskonferanse, og ForUM er på plass i FN i New York for å bidra i arbeidet for å sikre at Stockholm+50 blir en markering i tråd med arven fra 1972.
En ny naturavtale kan bli et vendepunkt for naturen, men det skjer ikke av seg selv, sier fagrådgiver for natur i Forum for utvikling og miljø (ForUM), Ingrid Rostad, som er på plass i Genève for å jobbe for en ambisiøs og effektiv naturavtale.
FNs femte miljøforsamling (UNEA 5.2) konkluderte med 14 resolusjoner for å styrke arbeidet for naturen.
28. februar møtes verdens ledere i Nairobi for å finne løsninger på den globale naturkrisa. - For viktig for tomme ord, sier Ingrid Rostad, rådgiver i ForUM og global koordinator for sivilsamfunn på møtet.
I den nye regjeringsplattformen nevnes bærekraftsmålene kun to ganger – regjeringen vil opprette en nordisk hub for globale digitale miljøer som skal bidra til utvalgte bærekraftsmål, og utviklingspolitikken skal være forankret i FNs bærekraftsmål. Utover dette er referanser til bærekraftsmålene fraværende i Hurdalsplattformen.
Majoriteten av velgerne ønsker sterkere tiltak for å stanse naturkrisa, viser tall fra en undersøkelse gjort av Kantar på oppdrag fra Forum for utvikling og miljø (ForUM).
I skyggen av Arendalsuka og halvårsresultatet for Oljefondet annonserte Norges Bank at de har utviklet et forventningsdokument om naturmangfold og økosystemer. – Brukt riktig, kan dette forbedre Norges økologiske fotavtrykk globalt, sier fagrådgiver i Forum for utvikling og miljø, Diego Alexander Foss.
Rapporten vurderer Norges innsats for å nå de 20 Aichimålene, verdens naturmål, som har frist i 2020. Rapporten er skrevet av Sabima, Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond og Forum for utvikling og miljø.
Regjeringas innsats for naturen står til stryk. En ny rapport viser at Norge ikke når ett eneste av de 20 naturmålene som verdens land har satt for 2020.
Søndag 7. juni møttes over 350 sivilsamfunnsrepresentanter til den største globale digitale miljøkonsultasjonen noensinne. Budskapet var klart: Vi, folket, er klare for endring. Nå må verdens ledere handle.
I dag møtes 150 aktører fra viktige samfunnsgrupper for å diskutere hvordan vi kan handle for å styrke naturen og nå bærekraftsmålene. Se panelsamtalene direkte her!
Mens store selskaper og rike land bidrar mest til naturkrisa gjennom utnyttelse av naturressurser og høyt forbruk, mister urbefolkning, småbønder og kystfiskere sitt levebrød. For å nå bærekraftsmålene, er vi nødt til å stanse naturkrisa, skriver Jakob Hyllseth Ryen, Kyra Kleinstapel og Oscar Fjellberg fra Spire.
Regnskogen er ikke verdens lunger. Den er derimot verdens viktigste svamp, et supermarked, både apotek og lege, en termostat, en genbank og en vannspreder, skriver Regnskogfondet. Les deres sak om viktigheten av verdens regnskog for matproduksjon, drikkevann og klimatilpasning her!
Naturen er livsgrunnlaget vårt. En bærekraftig utvikling i Norge og verden kan bare skje dersom vi tar vare på naturen og beholder fungerende økosystemer. Likevel ødelegger vi natur, bit for bit, skriver Maja Stade Aarønæs fra Sabima.
Mange mener vi nå står ovenfor den sjette masseutryddelsen i jordas historie. Sist var da dinosaurene ble utryddet for 65 millioner år siden. Naturpolitisk rådgiver i WWF Verdens naturfond, Mathias Stang, skriver her om hvordan FNs naturavtale kan stanse naturkrisa.
Hvordan står det til med verdens natur? Og hva må gjøres for å stanse naturkrisa? Velkommen til "Lønsj i det grønne" med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, biolog Anne Sverdrup-Thygeson og daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, live fra bynaturen.
I dag legger regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. Norske organisasjoner frykter klima, miljø og natur vil tape når regjeringen nå skal kjempe mot arbeidsledighet og økonomiske nedgangstider i Norge og i utlandet.
22. mai inviterer ForUM til "Lønsj i det grønne" i Østmarka, med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, biolog Anne Sverdrup-Thygeson og daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen.